Oznamy na PALMOVÚ (KVETNÚ) NEDEĽU, UTRPENIA PÁNA, 3.4. – 9.4. 2023


Liturgický kalendár

SVÄTÝ TÝŽDEŇ

  • Štvrtok 6. apríl: ŠTVRTOK SVÄTÉHO TÝŽDŇA (ZELENÝ ŠTVRTOK). Missa Chrismatis. Koniec pôstneho obdobia.

VEĽKONOČNÉ TROJDNIE

  • Štvrtok 6. apríl večer: ŠTVRTOK PÁNOVEJ VEČERE.
  • Piatok 7. apríl: PIATOK UTRPENIA PÁNA (VEĽKÝ PIATOK). Slávenie utrpenia a smrti Pána.
  • Sobota 8. apríl: SVÄTÁ SOBOTA (BIELA SOBOTA)
  • Nedeľa 9. apríl: VEĽKONOČNÁ NEDEĽA PÁNOVHO ZMŔTVYCHVSTANIA.


Oznamy

  • V túto nedeľu poobede bude spovedanie vo farskom kostole od 16:00 do 19:00. Cez týždeň podľa potreby pred a po sv. omšiach.
  • V stredu pri sv. omšiach o 16:00 a 18:30 sa bude udeľovať spoločne sviatosť pomazania chorých pre všetkých, ktorí sú ohrození na živote vážnou chorobou alebo už pokročilým vekom od 65 rokov.
  • Večernou sv. omšou vo Štvrtok Pánovej večere sa začína Veľkonočné trojdnie ukrižovaného, pochovaného a vzkrieseného Pána.
  • Na Zelený štvrtok ranná sv. omša o 7:30 v kostole sv. Heleny nebude.
    V katedrále, sv. omša svätenia olejov Missa Chrismatis s otcom arcibiskupom bude dopoludnia o 9:30.
    Sv. omša na Pamiatku Pánovej poslednej večere, pri ktorej daroval Cirkvi sviatosť Eucharistie a kňazstva, bude v kostole sv. Heleny o 16:00, v Bazilike bude večer o 18.30 hod. Sviečková krížová cesta na Kalvárii bude o 21:00.
  • Na Veľký piatok, v deň ukrižovania a smrti nášho Pána, je prísny pôst, t. z. zdržiavanie sa mäsitého pokrmu (od 14. roku života do smrti) a u dospelých len raz za deň sa najesť do sýta (od 18. roku do 60. roku života). Chorí sú od tohto pôstu oslobodení.
  • Tiché nesenie kríža mestom Via Crucis Tyrnaviensis bude na Veľký piatok o 12:00 z rôznych miest: zo sídliska Družba (parkovisko pred Billou), zo sídliska Prednádražie (pastoračné centrum), z Tulipánu (konečná zastávka MHD) a z Kopánky (farský kostol). O 13:00 sa v modlitbe zastavíme na Trojičnom námestí, odkiaľ budeme spoločne pokračovať na Kalváriu. Na Veľký piatok sa neslúži sv. omša.
  • Veľkopiatočné obrady slávenia utrpenia a smrti Pána s poklonou krížu v Bazilike začnú o 15.00 hod., v kostole sv. Heleny tiež o 15:00. Dôležitým prvkom obradov je osobná poklona krížu. Je vhodné, aby sa okrem asistencie prišla pokloniť aspoň časť Božieho ľudu, potom sa vykoná spoločná poklona. Ostatní budú mať možnosť na individuálnu poklonu po obradoch. V ten deň sa pred krížom kľaká.
    Po ukončení obradov budú nasledovať vo farskom kostole spevy Lamentácii.
    Sviatosť oltárna je prenesená do Božieho hrobu na poklonu. Vo farskom kostole nasleduje celonočná adorácia Sviatosti oltárnej s programom našich mladých a skupín modlitieb otcov a matiek, ktorý začne o 20:00. Prosím, aby ste sa zapísali na hodiny poklony, ktorá bude pokračovať aj na Bielu sobotu.
  • Na Svätú (Bielu) sobotu je telo nášho Pána uložené v hrobe. Po celý deň je možnosť prísť sa mu pokloniť a zotrvať pri jeho hrobe v modlitbe a rozjímaní a prejaviť mu úctu a vďačnosť za všetko, čo pre nás urobil.
    Na Bielu sobotu  bude vo farskom kostole o 8:00 spoločná modlitba ranných chvál.
    Ukončenie poklony bude o 19:00 spojené s modlitbou vešpier. Vzadu v kostole je papier s časovým rozvrhom služieb poklony pri Božom hrobe, na ktorý sa môžete zapísať tak, aby vždy pri Božom hrobe niekto bol.
  • Veľkonočná vigília očakávania a prežívania Pánovho zmŕtvychvstania, spojená s obnovením krstného zasvätenia, môže začať až po západe slnka u nás v tomto roku o 19:45. Nezabudnite si doniesť svoje krstné alebo iné sviece. Na záver bude eucharistická procesia okolo Baziliky na oslavu vzkrieseného Pána.
  • V kostole sv. Heleny obrady veľkonočnej vigílie začnú tiež o 19:45.
  • Budúca nedeľa je Veľkonočná nedeľa Kristovho zmŕtvychvstania. Je nedeľou všetkých nedieľ, lebo od nej sa odvíjajú všetky ostatné nedele v roku a najväčším sviatkom všetkých kresťanov.
    Po ranných svätých omšiach sa požehnávajú pokrmy, ktoré môžete priniesť k oltáru.
  • Na budúcu nedeľu bude veľkonočná farská ofera. Všetkým darcom úprimné Pán Boh zaplať.
  • Úplné odpustky za zvyčajných podmienok (svätá spoveď, sväté prijímanie a modlitba na úmysel Svätého Otca – a vylúčenie akejkoľvek záľuby aj v ľahkom hriechu) možno získať: 1. pri verejnej adorácii Najsvätejšej sviatosti vo Štvrtok Pánovej večere recitovaním alebo spevom Tantum ergo; 2. za nábožnú účasť na poklone kríža pri liturgickom slávení v Piatok utrpenia Pána; 3. za obnovu krstných sľubov pri slávení Veľkonočnej vigílie.
  • Úradné hodiny od štvrtku do veľkonočného pondelku nebudú. V súrnych prípadoch volajte na mobil alebo osobne po svätých omšiach.
  • V tomto týždni bude prebiehať prvopiatková charitatívna zbierka trvanlivých potravín pre núdznych. Krabice a informácie sú v kaplnke Sedembolestnej vzadu.
  • Tak ako po minulé roky spoločenstvo rodín v Trnave pozýva na modlitbovú novénu k Božiemu Milosrdenstvu, ktorá sa začne na Veľký piatok 15.4.2022. Novéna obsahuje 9 dní nepretržitých modlitieb korunky Božieho Milosrdenstva vždy na začiatku každej hodiny dňa, t.j. 24krát za deň vždy zo spoločenstva z iného kostola podľa rozpisu. Hľadáme dobrovoľníkov z trnavských kostolov, ktorí by sa záväzne, v deň určený ich kostolu, pomodlili doma jedenkrát korunku Božieho Milosrdenstva v hodinu, na ktorú sa zapísali. Takto sa bude z Trnavy, aj v tomto náročnom roku, nepretržite deväť dní pred sviatkom Božieho Milosrdenstva vznášať k nášmu Bohu volanie o Milosrdenstvo s nami i s celým svetom. Pre náš kostol je to Veľký piatok 7.4., prosíme, aby sa záujemcovia zapísali do pripraveného rozvrhu.
  • Farnosť Tulipán organizuje púť do Ríma v dňoch od 17.-23.4.2023. Info u nich.
  • Svoje milodary na kostol môžete dávať do pokladničiek pri návšteve kostola alebo na uvedené farské účty:
    ZVONČEK: SK41 0900 0000 0000 4553 5527
    OPRAVA BAZILIKY: SK75 0900 0000 0002 8669 2144
    Srdečne všetkým ďakujeme a Pán nech požehnáva všetkých darcov.


Mgr. Jozef Gallovič, farár – dekan