Oznamy na 3. pôstnu nedeľu, 21.3. – 27.3. 2022


Liturgický kalendár

  • Piatok 25. marec: ZVESTOVANIE PÁNA. Slávnosť.
  • Nedeľa 27. marec: ŠTVRTÁ PÔSTNÁ NEDEĽA. Nedeľa radosti (Laetare).


Oznamy

  • Na slávnosť Zjavenia Pána v Kréde pri slovách. „… a stal sa človekom“ alebo „… a narodil sa z Márie Panny“ sa pokľakne na obe kolená, keď sa spieva.
  • Krížová cesta bude v Bazilike v piatok o 17:45 pred svätou omšou.
    Tradičná krížová cesta na Kalvárii bude v nedeľu o 15:00. Pozývame všetky trnavské spoločenstvá do spoločnej modlitby.
  • Na budúci týždeň zo soboty na nedeľu sa mení zimný na letný čas, hodiny sa posúvajú o hodinu dopredu.
  • V utorok 15. marca 2022 Svätý stolec zverejnil vyhlásenie, že v piatok 25. marca počas kajúcej liturgickej slávnosti, ktorej bude o 17:00 h predsedať v Bazilike sv. Petra, pápež František zasvätí Najsvätejšiemu Srdcu Panny Márie Rusko a Ukrajinu podľa žiadosti Panny Márie, vyslovenej počas zjavenia 13. júla 1917 vo Fatime.
    Ten istý úkon v ten istý deň vykoná vo Fatime Jeho Eminencia kardinál Krajewski, almužník Jeho Svätosti, ako vyslanec Svätého Otca.
    Trnavský arcibiskup Mons. Ján Orosch preto úctivo vyzýva všetkých kňazov a rehoľníkov Trnavskej arcidiecézy, aby sa pripojili k tomuto úkonu (pobožnosti) zasvätenia Ruska a Ukrajiny Nepoškvrnenému Srdcu Panny Márie na sviatok Zvestovania Pána, teda v piatok 25. marca 2022 o 17:00 h vo všetkých kostoloch a všetkých kaplnkách rehoľných domov na území Trnavskej arcidiecézy.
    V našej farnosti sa toto zasvätenie uskutoční v tento deň po svätej omši, ktorá býva o 16:00.
  • Ďalšie synodálne stretnutie na tému: Slávenie Eucharistie bude v utorok 22. marca po večernej svätej omši okolo 19:15 v Bazilike na tému: Spoluúčasť a spoluzodpovednosť. V týchto dňoch bude zapisovanie úmyslov svätých omší pred svätou omšou!
  • Svätá omša pre deti s rodičmi, osobitne prvoprijímajúce deti, bude v tomto týždni v STREDU o 16:00. Deti môžu na preskúšanie z 2. časti.
  • Svätá omša pre birmovancov bude v piatok o 16:00. Prosím birmovancov, aby sa zapísali do prezenčnej listiny, aby sme si upresnili počet prihlásených. K dispozícii majú otázky z 2. časti o Božích prikázaniach.
  • V dňoch od 16.3. do 24.3. 2022 sa modlime Deviatnik za nenarodené deti v kaplnke pred milostivým obrazom Trnavskej Panny Márie po večerných svätých omšiach (cca 19:30-19:45). 25. marca na slávnosť Zvestovania Pána bude možnosť zložiť sľub – Duchovná adopcia nenarodeného dieťaťa po skončení večernej sv. omše v kaplnke (text adopcie a biele stužky pre každého záujemcu budú pripravené).
  • Z piatka 1.apríla 2022 na sobotu 2. apríla sa uskutoční pôstna púť z Trstína – Hájička do Šaštína s názvom Železný pútnik. Odchod z Hájička o 18:00, dĺžka púte 38 km, v bazilike v Šaštíne bude slávená svätá omša pre pútnikov. Viac na nástenke.
  • CELODENNÁ ADORÁCIA Pána Ježiša Krista v Eucharistii (Sviatosti Oltárnej) bude v pondelok v Kaplnke Trnavskej Panny Márie od 8:00 do 15:45. Modlitba svätého ruženca s tichými rozjímaniami nad tajomstvami Kristovho života a Panny Márie začne skôr okolo 15:00.
    Osobitnými úmyslami budú prosby za mier a pokoj vo svete osobitne na Ukrajine, za rodiny v núdzi, za synodálnu cestu a jednotu Cirkvi.
    Prosíme adorátorov, aby sa zapísali na hodiny, kedy budú prítomní, aby chrám a Oltárna sviatosť neostali opustené. Zoznam na zapisovanie bude vzadu v kostole na stolíku.
  • Benefičný koncert spojený s modlitbou za mier a pokoj na Ukrajine sa uskutoční v Bazilike v sobotu 19.3. o 20:00.
  • Hotel SPECTRUM v Trnave poskytuje bezplatné dočasné ubytovanie so stravou pre odídencov z Ukrajiny, avšak kapacity hotela už nestačia. Ide väčšinou o matky s deťmi, ktoré by radi išli do rodín. Ak ste ochotní otvoriť srdce i dvere a ponúknuť voľnú izbu, byt, dom alebo chatu našim blížnym na nejaké obdobie, prosím ozvite sa nám: buď cez Facebook-ovú skupinu „Pomoc pre utečencov v Trnave“ alebo osobne v hoteli SPECTRUM na ulici Vladimíra Clementisa 13 v Trnave.
    Tiež je to možné urobiť cez nahlasovací formulár (www.tkkbs.sk/registraciaubytovania).
  • Niekoľko usmernení o podávaní svätého prijímania:
    Kongregácia pre Boží kult a disciplínu sviatostí potvrdila rozhodnutie KBS, že prijímanie Eucharistie do rúk bude možné aj po skončení pandémie. Veriaci sa môžu slobodne rozhodnúť ako príjmu Telo Kristovo. Biskupi pripomínajú, aby sme Kristovo Telo prijímali vždy náležite disponovaní a v posväcujúcej milosti.
    Tiež pripomíname, že prijímajúci na ruku sa so Sviatosťou neotáča, ale prijíma pred kňazom alebo vedľa neho tvárou k oltáru. Tiež sa presvedčí, či mu neostali čiastočky Pánovho Tela na dlani a v takom prípade ich prijíma.
  • Svoje milodary na kostol môžete dávať do pokladničiek pri návšteve kostola alebo nauvedené farské účty:
    ZVONČEK: SK41 0900 0000 0000 4553 5527
    OPRAVA BAZILIKY: SK75 0900 0000 0002 8669 2144
    Srdečne všetkým ďakujeme a Pán nech požehnáva všetkých darcov.
  • Podporte deti a mládež v našej Bazilike darovaním 2% z daní, Spoločenstvu Hrubáci. Peniaze z 2% budú použité na aktivity pre deti a mládež. Predvyplnené tlačivo pre darovanie 2% si môžete vziať zo stolíka vzadu, taktiež ho nájdete na farskej stránke, kde je aj celý postup darovania 2%.
  • Podobne sa o vaše 2% z daní uchádza aj Občianske združenie Náš kostol na výstavbu chrámu Božieho milosrdenstva v Trnave na Prednádraží.


Mgr. Jozef Gallovič, farár – dekan